Γιατί τα Αρχαία Ελληνικά δεν πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο

Mε έκαναν tagged σε ένα ψήφισμα για τη διατήρηση των Αρχαίων Ελληνικών ως υποχρεωτικό μάθημα, οπότε ευκαιρία να γράψω γιατί θεωρώ ότι όχι απλά δε θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό μάθημα, αλλά ιδανικά θα έπρεπε να καταργηθεί εντελώς.

Το μόνο που άφησε σε μένα η ξύλινη διδασκαλία αρχαίων τραγωδιών και η γραμματικοσυντακτική βιοψία αγνώστων κειμένων ήταν ένα μίσος για τη γλώσσα και την αρχαία εποχή. Μία γλώσσα που μπορεί τεχνικά να μην θεωρείται νεκρή, αλλά ούτε μιλιέται ούτε γράφεται στην πρότερή της μορφή δεν μπορεί να διδαχθεί με ενδιαφέροντα τρόπο. Ούτε και με το σωστό, αφού δεν διδάσκεται η ερασμιακή προφορά.

Το ότι όσοι διδαχθήκαμε Αρχαία μπορέσαμε να διαβάσουμε μερικά κείμενα σε καθαρεύουσα δεν είναι πειστικό επιχείρημα. Το ότι πρέπει να γνωρίζουμε Αρχαία επειδή χρησιμοποιούμε ακόμα αρχαιοελληνικές φράσεις επίσης δεν είναι πειστικό επιχείρημα. Η γνώση Αρχαίων Ελληνικών δεν βελτιώνει σε κανένα βαθμό την καθημερινή μας ζωή το 2016. Τα διδασκόμαστε επειδή θεωρούμε ότι γεφυρώνεται έτσι το χάσμα με έναν αρχαίο πολιτισμό, που (δυστυχώς) δεν θυμίζει σε τίποτα τον σύγχρονο. Η Αρχαία Ελλάδα διδάσκεται με τρόπο πατριωτικό, για να μην πω εθνικιστικό.

"Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους", Δημήτρης Σαραντάκος, Εκδόσεις Γνώση
“Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους”, Δημήτρης Σαραντάκος, Εκδόσεις Γνώση

Προσωπικά, αγάπησα ξανά την αρχαία Ελλάδα μετά το σχολείο, όταν διάβασα ένα μικρό, αλλά εξαιρετικό βιβλίο («Οι αρχαίοι είχαν την πλάκα τους» του Δημήτρη Σαραντάκου), συνεχίζοντας μετά σε πιο ιστορικά και φιλοσοφικά κείμενα. Τότε ήταν που κατάλαβα πόσο μεροληπτική ήταν η διδασκαλία για την αρχαία Ελλάδα. Τα παιδιά μαθαίνουν λανθασμένα ότι οι Έλληνες ήταν ένα ενιαίο έθνος, αγνοώντας μέχρι και στην ενήλική ζωή τους ότι ήταν πόλεις-κράτη που βρίσκονταν σε διαρκείς αψιμαχίες και συμμαχούσαν ακόμα και με τους Πέρσες, αργότερα με τους Ρωμαίους, εναντίον άλλων ελληνικών πόλεων.

Αν θέλουμε τα παιδιά να αγαπήσουν την αρχαία Ελλάδα, να τα διδάξουμε ιστορίες από την καθημερινή ζωή των αρχαίων αντί να τα βάζουμε να βρίσκουν τα τοπικά επιρρήματα. Να τους εξηγήσουμε πώς προέκυψε η Δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα και πώς αποσαθρώθηκε αντί να τους διδάσκουμε εθνική υπερηφάνεια, να τα πάμε να δουν τραγωδίες αντί να τις αναλύουν στροφή στροφή.

Εύχομαι λοιπόν να καταργηθούν όχι μόνο τα Αρχαία, αλλά και η Νεοελληνική Λογοτεχνία, ώστε τα παιδιά να μάθουν ότι τα λογοτεχνικά βιβλία διαβάζονται επειδή σε ταξιδεύουν και όχι επειδή πρέπει να γράψεις 20.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

RELATED POST

Ποιος θυμάται τις τηλεκάρτες;

Ένα γρήγορο ψάξιμο στο εφηβικό σου δωμάτιο μπορεί να σε οδηγήσει σε μικρούς θησαυρούς. Ένας από αυτούς που ανακάλυψα φέτος ήταν…

Οι αρχαίοι Έλληνες ξαναζωντανεύουν στο Λονδίνο.

Η τελευταία παράσταση που είδα στο Λονδίνο ήταν η "Ορέστεια" του Αισχύλου, σε παραγωγή του Almeida Theatre (το trailer στο…